Länsbibliotekets tour de Dalarna

I augusti och september for Länsbibliotek Dalarnas trehövdade team i Dela Läslust ut på några mycket roliga och intensiva snackedagar i länet. På fyra orter – Säter, Mora, Djurås och Borlänge – speeddejtade vi nästan alla kommunbiblioteken och pratade läslustsatsningar i alla fantastiska former.

11888130_889904097724490_2806081586683047098_nDessa våra första lite trevande möten syftade mest till att få kulorna att börja rulla, och rullerullerullade gjorde det! Tankefluff tog form och idéer växte till planer, och vi tre från länsbiblioteket hade MINST lika mycket utbyte av dessa fyra dagar som de bibliotekarier hade som vi träffade. Vi har fått inspiration till vårt arbete, vi har fått en uppdatering om hur arbetet ute i kommunerna ser till, vi har fått höra om flera redan pågående spännande små & stora projekt, och inte minst: vi har fått se flera jättefina bibliotek, som visar att här jobbar det personal med entusiasm, kunskap och stort hjärta för läsfrämjande och bildning. S-Å  S-K-O-J-!

När vi satt ner med våra kaffemuggar och pratade processer sonderade vi också dalaterrängen kring vilka behov varje bibliotek upplevde att de hade. Detta gjorde vi utifrån en behovsanalys som gjordes som en del i projektet i våras, där de deltagande på varje bibliotek fick analysera sina kompetenser och behov genom att svara på frågorna Vad är läsfrämjande för dig?, Vad gör ni idag som ni inte kallar läsfrämjande?, samt lista vilka kompetenser personalen hade och vilka kompetenser man önskade.

Behov som ger stora idéer

Behoven avspeglas positivt nog också i valen av processer: många bibliotek väljer att testa på något helt nytt, att utmana sig och köra motocross på osäker mark och satsar på de läsfrämjandeområden och metoder som de varken testat förr och som de ser som ett kompetensområde inom vilket de vill ha mer kompetens. Applåd för det!11914574_892329914148575_3341298192935329387_n

En hel del gemensamma nämnare fick vi alltså framvaskat och något som många bibliotek hade på sin önskelista är ”retorik”, eller kanske mer specifikt berättarkonst. Hur håller man i föredrag, hur presenterar man böcker man läst och som man tycker är helt fantastiska – hur förmedlar man detta fantastiska (utan att heller berätta hur allting slutar…)? Ibland – detta är vår och också flera biblioteks erfarenhet – uppfattar vi det som att personalen kan prata om böcker, de har kunskap och kompetensen, men att den gemensamma känslan är att man inte kan. Kanske är detta mer av en kognitiv process alltså, än en verklig brist på kompetens?

Även kunskap av mer teknisk karaktär efterfrågades. Podradio, till exempel – hur fanken gör man? Att framställa snyggt skyltningsmaterial, sådant: det är inte många gånger lätt, för det här är ofta saker som kräver lugn och ro och tid i långa sjok för att man ska lära sig och få till det.1536521_889904067724493_7087436673441877911_n

Att nå ut via nya vägar

Något många bibliotek idag brottas med är hur man når nya låntagare. Biblioteken måste aktivt söka upp och finna på sätt som passar just i deras lokalsamhälle för att locka nya besökare – människor som oftast är de som allra mest skulle behöva bibliotekets tjänster. I Avesta funderade man på att lära sig mer om hur sociala medier funkar som arbetsredskap, i syfte att nå nya besökare, främst ungdomar och nyanlända svenskar. Tillsammans med bibliotekspersonalen där pratade vi marknadsundersökning, enkäter och referensgrupper, för- och nackdelar med metoderna och vilka föreningar och andra aktörer i kommunen man kunde tänka sig för ett samarbete.11898907_889901067724793_5675022384140992118_n

I Älvdalen och Mora, vilka vi träffade på en gemensam dejt, har man många tentakler ut i lokalsamhället och redan en hel del samarbeten på gång. Tillsammans med Orsa bildar nuförtiden de tre Ovansiljans bibliotek, med gemensam bibliotekskatalog. Gemensam blir också Älvdalens och Moras process i Dela Läslust, som kommer att vara en del av projektet Ovansiljan läser dystopier. Ett antal dystopier har valts ut – bland annat Hungerspelen och klassikern 1984, och parallellt med läsningen kan en mängd teman vävas in och samla läsarna till aftnar med föreläsningar och workshops kring ämnen som utanförskap, överlevnad och pandemier. Flera olika aktörer kan också engageras, såsom försvaret och brandkår, scouterna och biografen, där bland annat Hungerspelen-filmerna kommer att visas.

Bokkollon, skrivarskolor och lästipsstafett

Vansbro bibliotek ska bjuda in författaren Bengt Nilsson att hålla i en skrivarskola för högstadieelever, och gör det utifrån författarens bok Björn, som utspelar sig i Vansbrotrakten och som alla femteklassare i kommunen sedan länge fått som bokgåva. Nu är det dags för de före detta femteklassarna att prova på skrivandets konst om de vill. Projektet sker i samarbete med bibliotek, författare och lärare. Förhoppningen är att skrivarskolan ska kicka igång fantasin, men också förståelsen och intresset för skrivandet och hur romaner är uppbyggda, skriver Vansbro i sin processbeskrivning. På sikt hoppas man såklart på fler biblioteksbesökare som aktivt söker ny litteratur och ny kunskap.
11111216_898536703527896_8142646153941258341_oEn liknande tanke fanns hos Gagnef, om ett bokläger om sommaren för barn – lite som ett Sommarboken-kollo – och att processen i så fall skulle inlemmas som del i ett av kommunen arrangerat sommarkollo.

Mängden goda läsfrämjande idéer som biblioteken i Malung/Sälen bar på var hejdundrande. Våra pennor glödde när vi försökte hänga med och skriva ner fina tankar om individuella bokpaket i skolan, bokcirkelkassar, logopedpåsar, boktipsstafett och mycket annat. Inspirerande jättejättekul att höra!

Samtal som nyckeln till framgång

Boksamtal, internt och externt och i varierande form, är alltså något som många bibliotek anser är utvecklande processer. I Borlänge finns en tanke om att köra bokfrukostar någon gång i månaden, som en intern process för personalen, men också att hålla i boksamtal för vuxna invandrare för att främja integration. I Leksand satsar man också på boktipsande som utvecklingsprocess, såväl inåt som utåt i biblan, detta under namnet Vi delar läsning (läs mer om projektet under Lokala processer).

Biblioteksplaner, manifest, kvalitetsfilosofi och forskningsrön

12002192_897605070287726_4499263285058352102_nI början av september var det också premiär för basdagarna i Dela Läslust. Första dagen bjöd vi in till en dag om Läsfrämjande och styrdokument, med en inledande inspirationsföreläsning med Stina Oscarsson, skribent, regissör och allmänt tänkvärd underhållare. Svensk biblioteksförenings Jenny Nilsson drog lite bibliotekshistoria och presenterade vad bibliotekslagen och de internationella biblioteksmanifesten egentligen säger om läsfrämjande. Kulturrådets Jonas Andersson presenterade sin färska och väldigt läsvärda syntes Med läsning som mål, där han sammanställt forskning och insatser kring läsfrämjande.Tre samtal basdag 1

Dela Läslust och alla processer ute i kommunbiblioteken är nu igång. Vi ser väldans fram emot att få komma ut och lyssna och dejtas ännu mer framöver och höra hur allting går, och fram tills dess finns vi på länsbiblioteket såklart bara ett mejl eller en pling bort om det skulle behövas!

/Malin, Birgitta & Anna-Lena

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s