Samarbeten i ett mångkulturellt område

En fråga vi var intresserade av inför vår studieresa var hur samarbetet med andra aktörer kan se ut? Inom biblioteken är vi vana att samarbeta med studieförbund och föreningar, men det skulle vara intressant om det finns andra sätt att aktivera de boende i biblioteksverksamheten, t.ex. genom en vänförening.

En följdfråga var om samarbeten med andra kan det komma att påverka våra egna arbetssätt? Utifrån våra erfarenheter är våra intentioner med samarbete ofta att skapa utrymme och möjligheter till mer aktiviteter inom biblioteket, men oftast blir det ändå mycket merarbete och det kan vara svårt att hinna med vårt ordinarie arbete. Vi var därför nyfikna på om någon strukturerat om eller gjort omprioriteringar i sina arbetssätt.

Då vi arbetar är ett delvis socioekonomiskt utsatt område där många har ett annat förstaspråk än svenska var vi framförallt nyfikna på att få besöka biblioteket i Rinkeby.

 

RINKEBY

Att besöka Rinkeby bibliotek är något vi länge har velat, eftersom vi hört mycket om vad de gjort genom åren. På biblioteket arbetar idag 10 personer som servar ett upptagningsområde med ca 17 000 invånare, varav runt 90% har ett annat modersmål än svenska. Sju dagar i veckan har de öppet, totalt 48 timmar per vecka.

Rinkeby öppettider

Det som mötte oss var ett bibliotek som står högt på Stockholms stads prioriteringslista över bibliotekssatsningar. Vår första upplevelse var också att det fysiska rummet skulle behöva en uppfräschning. En del av det vi pratade om kom också att handla om hur det fungerat tidigare. Bland annat drevs under 90-talet läsprojektet Listiga räven med skolans klasser upp till 3:an. Detta projekt lever kvar i mångas minne. Men de senaste åren har biblioteket varit stöd i uppbyggandet av skolbibliotek i området och allteftersom de har börjat fungera med egen anställd personal har samarbetet med skolan knoppats av.

Det som var intressantast utifrån vår frågeställning var att de hade ett samarbete med Röda korset där volontärer höll i aktiviteter flera gånger i veckan. Det handlade om språkcaféer, programmeringskurser, läxhjälp och digitala första hjälpen. Detta var väl förankrat mellan biblioteket och Röda korset med schema och kontrakt för de som arbetar. Vårt intryck var att det fungerade väldigt bra och gjorde att de verkar ha möjlighet att ha minst en aktivitet per dag. Detta var nog också en av anledningarna till att de 2015 blev utnämnda till Årets mångspråkiga bibliotek.

Det som idag görs i bibliotekspersonalens regi är Torsdagschill en aktivitet för barn efter skoltid; det kan till exempel vara att göra bokmärken, skrivworkshop eller se film. För förskolepersonal har de en barnbiblioteksutbildning. Bibliotekarien Ingrid, som är den vi träffar, har en bokcirkel där de läser lättläst. När vi är på besök håller de avslutat Wilhelm Mobergs Utvandrarna och börjat med nästa del Invandrarna.

Fortfarande hålls traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker biblioteket under sitt Sverigebesök i december och möter då elever från området. De år litteraturpristagaren inte haft möjlighet att delta vid prisceremonin har någon av de andra pristagarna fått förmånen att komma till Rinkeby bibliotek. På en vägg finns bilder från alla dessa besök och det är en imponerande samling.

Rinkeby nobelpristagare

På biblioteket finns även en donation från Per Wästberg, författare och ledamot i Svenska Akademien. Det är en samling böcker av afrikanska författare samt om Afrika. En annan donation i biblioteket kommer från stiftelsen Abrahams Barn, som bland annat arbetar med berättandet som en konfliktförebyggande metod samt för möten mellan olika kulturer. I den hyllan finns både böcker om de olika religionerna samt religiösa föremål som även de är till utlån.

Rinkeby Per Wästbergs Afrikasamling

 

REFLEKTION

Studieresan inleddes med ett besök på Regionbiblioteket där vi bland annat lyssnade på Cecilia Brisande, vilket vår enhetschef Cissi redan skrivit om här på bloggen. Därifrån hade vi en rad tankar med oss ut till besöken på biblioteken, men på de platser vi besökte hade de ännu inte hunnit arbeta så aktivt med frågorna om lokalsamhället. Så det vi tänker efter vår resa till Stockholm är att vi är många som funderar på samma saker.

 

Ann & EwaLena på Kronoparkens bibliotek i Karlstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s