Hur introducerar vi barnen till biblioteket?

Jag deltog i studieresan till Dalarna i början av april. Det var många intressanta föreläsningar vi fick ta del av och som alltid är det inspirerande att besöka olika bibliotek. Jag vill gärna berätta mer om hur de i Borlänge kommun arbetar med 5-åringar.

Yvonne Sundqvist och Annica Karlqvist är anställda som förskollärare på Borlänge bibliotek. De bedriver en imponerande verksamhet för alla 5-åringar i Borlänge kommun. De besöker alla 5-årsgrupper ute på förskolorna för att introducera biblioteket. Då har de med sig en ryggsäck med olika böcker. Jag blev inspirerad av att de på ett väldigt medvetet sätt till exempel börjar med att visa bilderböcker på andra språk än svenska. Och att de jobbar mycket med faktaböcker när de träffar barnen (till exempel ”Dumma mygga”).

Därefter bjuds alla femåringar in tillsammans med sin förskola/dagbarnvårdare till bibliotekets sagogrotta. De sagor som de väljer ut är alltid utvalda med tanke på att OLIKA ÄR BRA! Under sagostunderna arbetar de mycket med flanosagor för att berätta historierna. Det blir lättare för barnen att se bilderna och det verkade bli en aktiv sagostund där barnen får vara med och reflektera kring historien. Exempelvis berättade de utifrån boken ”Krokodilen och Giraffen – vilket Kärlekspar!”.

Boken ”Vresige Valter får en vän” kunde användas för att träna munmotoriken. Här fick vi prova på att hjälpa Valter att städa sin grotta med hjälp av tungan. Där gommen fick agera tak, insidan av kinderna väggar, tänderna fönster osv. Ett roligt och annorlunda sätt att arbeta med en bok.

Jag blev väldigt inspirerad av hur de arbetade med 5-åringarna och kommer att använda en del av tipsen när jag tar emot 6-årsgrupper här på biblioteket. Det var också intressant att få se hur väl de kunde använda sin kompetens som förskollärare tillsammans med barnen. Borlänge bibliotek har anställt förskolelärare sedan 1988, som just förskolelärare (och inte som biblioteksassistenter). Mycket intressant!

/Stina Dahlberg
Sandvikens folkbibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s