Tyst på biblioteket?

19-COLLAGEVi var ett stort och glatt gäng som åkte till Dalarna på studieresa med temat Bemötande och mångspråk för alla åldrar. Det var en ytterst välordnad och trevlig resa och det är alltid givande att prata med kollegor runt om i landet och se andra bibliotek. För egen del ville jag särskilt kika på bibliotekens olika lösningar kring Ny i Sverige-avdelningar och lättläst för vuxna eftersom det är det jag själv har ansvar för hemmavid. Jag imponerades till exempel av Ludvikas galet fina knubbar på mångspråks-avdelningen och personalen i Sätras spontanitet och engagemang! Jag tar med mig en hel del idéer hem.

Det är väldigt fascinerande att se hur olika vi jobbar med utgångspunkt i samma uppdrag och hur vi löser utmaningar på olika sätt. Det jag tänker särskilt på handlar om den senaste tidens diskussioner om stök på biblioteket och huruvida biblioteken ska vara tysta rum eller inte. Alla bibliotek har ju tack och lov inte dessa problem men för andra är det gigantiska sådana. Här i Söderhamn har vi haft en hel del stök tyvärr och det drabbar inte bara biblioteket. Kommunen har löst det med att anställa ordningsvakter som patrullerar stadskärnan, däribland biblioteket, och införa ordningsregler på biblioteket. När vi stänger om kvällarna har vi alltid god hjälp av Securitas. Det låter kanske väldigt dramatiskt men riktigt så är det inte (längre). Det var förut ett stort aber för personalen att behöva handskas med påverkade, stökiga personer men nu slipper vi det (oftast) och det är vi tacksamma för.

Biblioteken i Säter och Borlänge verkade inte ha haft några större problem med detta, men det i Ludvika har varit väldigt utsatt. Deras lösning med tysta zoner, fastskruvat och separerat möblemang och tydlig ”hysch-skyltning” har varit lyckat för dem. Rätt/ fel, fint/fult, bra/dåligt – åsikterna går isär och debatten om stök och tysthetsnorm lär fortsätta runtom i Sverige. Men vi kan nog konstatera att de bibliotek som hittat lyckade lösningar på sina problem garanterat inte saknar hur det var innan.

Ja, det var några av många tankar som föddes ur denna tripp till Dalarna. Jag vill passa på att tacka för en mycket lyckad och rolig resa!

/Annika Lind, Söderhamns bibliotek

En tanke på “Tyst på biblioteket?

  1. Är själv bibliotekarie och är FÖR tysta bibliotek. Jag är helt emot dom livliga sk kulturhusen, varför? Jo, för det finns inga tysta platser i samhället längre, biblioteken var unika pga detta men börjar nu tappa besöksantal då det tappat sitt ursprungliga syfte. Nu sitter folk hellre på Espresso House eller nån hotelllobby.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s