Studieresan till Luleå

Efter att ha landat på Kallax flygplats i strålande solsken, kastat in väskorna på hotellet och avnjutit en god lunch på kulturhuset med fantastisk utsikt över havsviken och hamnmagasinen, välkomnades vi av Hannele Kylmämaa som är huvudredaktör för bibblo.se, Maria Öman på regionbiblioteket och Regine Nordström som är redaktör för polarbibblo.se.

De berättar för oss att biblioteken i Norrbotten består av 14 kommuner i samarbete, 45 bibliotek och ca 160-170 anställda. Upplägget för hur bibblo.se sköts liknar till viss del Helgebibliotekens med huvudredaktion, redaktion och skribenter.

Huvudredaktionen för bibblo.se arbetar 12 timmar/vecka med webben.  En person har huvudansvaret för den tekniska biten 8 timmar/vecka, medan lokalredaktörerna har 9 timmar/vecka avsatta. De har stort fokus på att det ska hända mycket på bibliotekets webb för att intressera användarna. Bibblo har därför nio tipsare med 8 timmar/månad vardera avsatta för att skriva boktips för webben. De lägger ut tre boktips per vecka medan vi i Helge lägger ut nya boktips en gång per månad. Inspirerande var också hur de har valt att lyfta fram norrbottensförfattare genom författarporträtt i Bibblo, och att tipsa om deras böcker.

Lokalredaktörerna skapar arrangemang motsvarande Helges evenemangskalender. Det som lokalredaktörer och boktipsare skriver måste godkännas av huvudredaktionen innan det publiceras.

Biblioteken i Norrbotten använder inte Axiell Arena, utan istället CS Library.

Regine Nordström jobbar med www.polarbibblo.se , som är en separat barnwebb för biblioteken i Norrbotten. Hon berättar att Polarbibblo verkar läsfrämjande genom att användarna skapar innehållet i form av dikter i poesiskola, teckningar, och fråga bibliotekarien. Där finns också spel och olika quiz. Där finns också boktips kopplade till bibblo.se där själva katalogen finns. Polarbibblo har lika många besökare från övriga Sverige som från Norrbotten.

Polarbibblo

Redaktionen för bibblo.se arbetar på liknande sätt som vi i Helge med boktips för att göra webben intressant för låntagarna, fastän de lägger mer resurser på detta. Mest inspirerad blev jag ändå av hur mycket kul som finns att göra för de yngre låntagarna på polarbibblo.se, plus att det finns så många möjligheter till interaktion och direkt kontakt genom att skriva frågor till bibliotekarien. Kanske det finns möjlighet att låna lite idéer från dem till helgewebben?

Norra hamnen

Utsikt över Norra hamnen från restaurangen på Kulturens hus.

Dag 2: Efter frukosten passade några av oss på att ta en härlig promenad på isen i norra hamnen, innan dagens studiebesök. Vi hade hoppats på att det skulle finnas lediga sparkar för utlån på ”sparkeringen”, men det var fler än oss som passade på att ta en tur och njuta av solskenet.

Efter att ha fått oss lite motion och friskluft tog vi bussen till Luleå Tekniska universitet, åt lite lunch i restaurangen på campus, och träffade därefter Mirjam Josbrant , pedagogisk utvecklare på universitetsbiblioteket, och Alexandra Lind, bibliotekarie.

De tyckte själva att de inte jobbar så mycket läsfrämjande. De berättar att deras fokus ligger mest på skrivfrämjande och att hjälpa studenterna att hitta den information de behöver. Detta är ju också läsfrämjande menar jag!

Alla som besöker LTU:s webbplats kan ta del av en webbaserad grundkurs i informationskompetens som universitetsbiblioteket erbjuder,  https://ltu.instructure.com/courses/107 . Genom Sökverkstaden i biblioteket erbjuder de studenterna handledning i studieteknik, informationssökning, akademiskt skrivande, presentationsteknik och Officepaketet. Istället för att söka åt studenterna går de tillsammans igenom hur man söker. Att visa hur man söker på bibliotekets webb är något vi på folkbiblioteken i regel kunde bli bättre på. För distansstudenter finns också möjlighet till drop in via Adobe Connect på sökverkstaden.

Hälsningar Maud Hast, Hudiksvalls bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s