Meröppet – för alla?

I Heby flyttar biblioteket till nya lokaler, inte långt men mera centralt. I samband med det ska vi införa meröppet som första bibliotek i länet. Min frågeställning är hur vi kan lyckas att få många av våra äldre låntagare att använda sig av den möjligheten? Det kanske känns krångligt att använda sig av nyckelbricka för att låsa upp dörren, och att låna själv via datorn kan också kännas ovant och obekvämt?

IMG_0075Jag fick ett fantastiskt enkelt svar: Äldre låntagare kommer att älska den möjligheten, för att de kanske känner sig tryggare bland låntagare som är över 18 år. I Sollentuna är det mycket äldre besökare under meröppettiden.

Det verkar vara en del bekymmer med yngre besökare i de bibliotek vi besökte i Stockholms förorter. För Hebys del kan jag inte känna igen den problematiken. Vi har mer problemet att ungdomar inte kommer till biblioteket. Hebys gymnasieelever behöver åka till Uppsala eller Sala för sin utbildning, och har då inte så mycket tid över för att vistas i sin hemby. Biblioteket är inte heller ett naturligt ”häng”-ställe, än.

Det var en annan frågeställning som blev mer intressant för mig, när jag upptäckte att vi alla anstränger oss maximalt för att locka de besökare vi inte har. När man erbjöd en läsecirkel för ensamkommande ungdomar i Rinkeby kom inga deltagare, när det istället erbjöds en läsecirkel med lättläst litteratur kom exakt samma målgrupp. Vi kanske anstränger oss för mycket att avgränsa evenemangen till en viss låntagargrupp, och skulle kunna vinna att marknadsföra och avgränsa innehållet istället? Att man t.ex. inte erbjuder en allmän ”Sagostund”, utan att man meddelar vilken bok man tänker läsa? Det görs ju redan också, t.ex. vid Sture-bibliotekets litterära salonger.

/Dorothee Grelle, Heby bibliotek

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s