Återvinning även på webben

Delar av HelGe-redaktionen var med på studiebesöket till Luleå den 30-31 mars. Det är alltid nyttigt att träffa kollegor som arbetar med webb, man får alltid en hel del tips och idéer, och resan till Luleå Kulturhus/bibliotek var inget undantag. Vi träffade Hannele Kylmämaa och Maria Öhman som ingår i redaktionen för Bibblo.se och Regine Nordström som arbetar med Polarbibblo, en webb som riktar sig till barn.

bibblo

Man har 9 personer som ingår i redaktionen som ”tipsare”, de har 8 tim/månaden i sin tjänst för uppgiften och kravet är också att de ska producera material. Det är personer som själva anmälde sig och ville bli tipsare. Under sommaren presenterades var och en av tipsarna under en vecka där de berättade lite om sig själva och gav olika tips. Det finns också gästtipsare som ibland bidrar med material.

Man har korta Adobe-möten 1 gång/vecka, mycket på grund av avstånden men också för att det inte alltid behövs långa möten, ibland stämmer man bara av och det kan klaras av på en halvtimme.

På Bibblo.se byts materialet väldigt ofta, nya artiklar 1-2 gånger/vecka och man återanvänder material. Det här blev en riktig ögonöppnare för mig i alla fall.

På HelGe-webben har vi hittills inte återanvänt något utan bara lagt ut nytt material. Det är inte alltid så lätt att få in tips, så att byta 4 tips i månaden har varit lagom. Vi har också lagt ut tipslistor i form av dynamiska ämneslistor. Där har jag i ett anfall av nitiskt spariver sparat nästan alla söksträngar, men inte för att användas igen utan, tvärtom, för att jag inte skulle lägga ut samma sökningar igen. Möjligen bara använda formeln men byta ut lämpliga sökord.

Bibblo-redaktionen fick mig att börja tänka om. På HelGe-webben har vi nu ett ganska stort tipsarkiv som kanske inte används särskilt mycket, vilket är otroligt synd. Tipsen är lika aktuella nu som när vi lade ut dem första gången, böckerna (eller filmerna och musiken) är kanske inte nya längre men det har ju ingen betydelse. Och vem kommer ihåg ett tips som vi lade ut i mars 2014? En dynamisk lista ser naturligtvis inte lika ut idag som i september 2014, nya böcker har förhoppningsvis tillkommit och det har kanske blivit fler omslag.

Vi kanske inte behöver byta tipsartiklar flera gånger i veckan men vi kan i alla fall återanvända tips och dynamiska listor. Vi behöver inte byta ut allt på en gång men kanske göra någon förändring varje vecka så att det syns att det händer något på Inspirationssidorna.

/Susanne Harris, Gävle bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s