Kategorier i klartext – färgkodad uppdelning i Sollentuna

På studieresans andra dag gjordes ett stopp på huvudbiblioteket i Sollentuna, där vi fick bekanta oss med deras nyinvigda Klartextprojekt. För oss i Håbo var detta särskilt intressant, eftersom vi också delvis frångått SAB-indelningen och skapat en egen variant av alternativ hylluppställning. Det var särskilt indelningen av vuxenmedier som vi fokuserade på.

Biblioteket i Sollentuna, som har två våningsplan, ger ett inbjudande och inspirerande intryck. Vi träffade bland annat enhetschef Catharina Ek som berättade om bakgrunden och genomförandet av deras nya indelningssystem. Genom att tänka nytt kring indelningen av fack- och skönlitteratur och färgmarkera kategorierna, är målet att göra det lättare för besökarna att hitta i biblioteket. Färgkodningen går igen på hyllgavlar, knubbar och i webbkatalogen.

Den största skillnaden mot vår egen uppdelning – och något som utmanade vårt tankesätt – var deras genomgående ämnes- och genreindelning av skönlitteraturen. Det är ju inget ovanligt när det gäller barnlitteratur, men det är första gången vi ser detta gällande vuxenskön. De har medvetet skapat ett skönlitterärt rum, där tanken är att ”miljön och kategorierna ska inspirera och leda till att ni [besökarna] hittar nya favoriter”. Exempel på skönlitterära kategorier som känns nya för oss är exempelvis Relationer, Samhällskritik, Stad & Land och Utmanar. Här måste vi tänka till – är detta något även för Håbo?

Frågan kräver lite eftertanke. Under studieresans inledning höll Cecilia Brisander, utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm, ett intressant föredrag om biblioteket i lokalsamhället och vikten av att kartlägga sin omgivning på olika sätt för att förankra bibliotekets verksamhet och innehåll. Innan vi går vidare med utvecklingen av vår medieindelning och vårt biblioteksrum behöver vi ta reda på mer om vårt lokalsamhälle. I klartext: En givande studieresa som tydliggör betydelsen av att utforma innehåll och verksamhet i samspel med omgivningen.

Ulrika, Kathy och Therese – Håbo bibliotek

Läs mer om Klartext i Sollentuna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s