Biblioteket i framtiden

Hur kan mitt bibliotek bli en ännu större del av lokalsamhället? Hur viktigt är rummet? Finns det några speciella saker att tänka på för att öka bibliotekets betydelse och framgång?

Under resans gång fick vi många bra exempel på hur man anpassat sin verksamhet utifrån sin specifika omgivning. Men en av de saker jag återkommit till efter resan är den strukturplan för Stockholm stads bibliotek som Elisabeth Aquilonius presenterade och som på ett övergripande sätt placerar in Stockholms bibliotek på den framtida kartan.

Strukturplanen, som är kopplad till Stockholms biblioteksplan, lyfter fram biblioteken och visar på deras betydelse i lokalsamhället. Relevansen för det fysiska biblioteket ändras – men den avtar inte. Biblioteket som rum ÄR viktigt! En huvudroll för biblioteket är att bidra till kulturell kontinuitet i stadsdelarna, särskilt där de socio-ekonomiska behoven är stora.

Stockholm växer, precis som Gävle och min stadsdel Sätra, och strukturplanen pekar, baserat på var nybyggnationer kommer att ske, ut var det behöver byggas nya bibliotek. Här finns också prioriterat vilka bibliotek som behöver byggas om och renoveras för att passa kommande krav och behov i närområdet. Det är strategiskt, långsiktigt och tydligt med en stark tro på bibliotekens framtid.

De kriterier som Stockholm har för nyetablerade bibliotek är intressanta att tänka kring också i min egen vardag, som ett slags framgångsfaktorer. Det handlar om att skapa bibliotek utifrån de boendes behov, om att öka tillgänglighet genom t ex meröppet, att göra biblioteket till en intressant plats för föreningar att vara på, om att tänka utifrån ”kultur i ögonhöjd” vid utformning och gestaltning. Att anställa medarbetare som speglar lokalsamhället nämndes inte men borde också vara en framgångsfaktor. Personalens språkliga kompetens togs t ex fint tillvara på Rinkeby bibliotek, som också fanns med på listan över bibliotek med renoveringsbehov.
17635088_1634969876519282_7809058446399079484_o
Vid sidan av det fysiskt förankrade biblioteket finns idéer om hybridbiblioteket – ett rörligt bibliotek som kan vara en längre tid på en plats där behovet finns. Mina tankar går t ex till kvarterslokaler och liknande i min egen stadsdel och till dess stora arenaområde.

Stockholms strukturplan och det den ger uttryck för inspirerar till att tänka stort om det lilla, den gav en påminnelse om vilken kraft biblioteket kan vara även i en stadsdel som växer.

//Sara Hagström Andersson, Sätra bibliotek i Gävle

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s