Studieresa till Stockholm

Dela Läslust bjuder nu in personal på folkbiblioteken i Uppsala, Gävleborg, Dalarna och Värmlands län till ytterligare en studieresa.

Ett bibliotek kan se ut och fungera på många olika sätt. På denna resa fokuserar vi bibliotek som medvetet anpassat sin verksamhet – och läsfrämjande arbete – utifrån de behov som finns i samhället omkring det. På denna resa kommer vi diskutera, ta del av föreläsningar och besöka intressanta bibliotek på detta tema.

Resan börjar vid lunchtid torsdag 23 mars och avslutas fredag 24 mars på eftermiddagen i centrala Stockholm.

Dag 1

BIBLIOTEKET I LOKALSAMHÄLLET

Cecilia Brisander och Elisabeth Aquilonius samtalar om hur man kan planera för biblioteksverksamhet utifrån lokalsamhället.

Cecilia jobbar som utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm och är aktuell med den kommande skriften Bibliotek i samspel med lokalsamhället. Frågor hon ställt sig under arbetets gång är vilken roll biblioteket ska ha i sitt lokalsamhälle och hur lär man känna det samhälle som biblioteket befinner sig i?

Elisabeth är verksamhetscontroller på Stockholm stadsbibliotek och arbetar just nu med en ny strukturplan för biblioteksverksamheten i Stockholm. Planen ger riktning för nyetableringar, flytt och upprustning av bibliotek, och fokuserar på öppettider, den digitala infrastrukturen och det rörliga biblioteket.

BESÖK PÅ RINKEBY BIBLIOTEK

11416356_903499116363011_5938451156412029985_oI Rinkeby talas fler än 100 språk. En av de viktigaste uppgifterna för biblioteket är att hjälpa invånarna med utländsk bakgrund att erövra det svenska språket, men också att erbjuda litteratur på deras modersmål. Biblioteket har också ett väl utbyggt samarbete med Rinkebys skolor. Varje år bjuder biblioteket in Nobelpristagaren i litteratur. Ett uppmärksammat projekt som gett goda resultat för barns läsning är Listiga Räven.

Läs mer om Rinkeby bibliotek: https://biblioteket.stockholm.se/bibliotek/rinkeby-bibliotek

 

Dag 2

KLARTEXT I SOLLENTUNAhittaboken_loggo

På resans andra dag åker vi till Sollentuna kommun. Vi besöker huvudbiblioteket och träffar enhetschef Catharina Ek som bland annat berättar om deras nyinvigda Klartext-projekt. Genom nya placeringar av fack- och skönlitteratur och färgkodningar i rummet är målet att det ska bli lättare för besökaren att hitta i biblioteket.

Läs mer om Klartext: https://www.bibliotekenisollentuna.se/web/arena/om-biblioteket

MERÖPPET BIBLIOTEK

img_0766Vi åker sedan till Arena Edsberg, ett meröppet filialbibliotek i Sollentuna. Vi besöker biblioteket under meröppettid och träffar platsansvariga Bibbi Ahlberg som berättar om hur meröppet fungerar, hur rummet tas i bruk under meröppettid och vilka utmaningar som biblioteket ställs inför när ingen personal finns på plats.

Läs mer om meröppet i Sollentuna: https://www.bibliotekenisollentuna.se/web/arena/meroppet

FÖRDJUPAT LÄSFRÄMJANDE ARBETE

_dsc0202-sandrasSandra Sporrenstrand är bibliotekarie på Sture bibliotek, ett skyltfönsterbibliotek i Östermalmstorgs tunnelbanestation. Sandra har specialiserat sig i läsfrämjande arbete för personer som önskar fördjupning och ett socialt sammanhang att prata om läsning i, vilket har resulterat i litterära salonger och kurser för läsecirkelsledare.

 

 

 

 

PRAKTIKALITETER

  • Resan pågår 23-24 mars, med samling vid Stockholms central 12.30. Hemresa efter 14.30 24 mars.
  • Vi bor på hotell Lilla Rådmannen, Rådmansgatan 67.
  • Resor och boende betalas av projektet. Måltider bekostas av traktamente från arbetsgivaren.
  • Det finns 16 platser på resan. Resan är öppen för alla folkbiblioteksmedarbetare, men det är upp till cheferna på kommunnivå att besluta vilka som söker. Vid fler sökanden än tillgängliga platser görs ett urval av projektteamet.
  • Reseledare: Eleonor Grenholm, Länsbibliotek Uppsala och Ulla Nyberg, Kulturutveckling Region Gävleborg
  • Vid frågor, kontakta:
    Eleonor Grenholm, eleonor.grenholm@lul.se, 070-618 66 22
    Ulla Nyberg, ulla.b.nyberg@regiongavleborg.se, 070-229 27 02

ANMÄLAN

Har passerat

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s