Studieresa till Dalarna – 3-4 april 2017

 

Tema: Bemötande och mångspråk för alla åldrar på det stora och det lilla biblioteket

Dela Läslust bjuder nu in personal på folkbiblioteken i Uppsala, Gävleborg, Dalarna och Värmlands län till en studieresa där vi får ta del av det stora och det lilla bibliotekets utmaningar med bemötande och mångspråk.

Vår resa börjar i Borlänge efter lunch och nästa dag åker vi vidare till Säter och Ludvika. Vi kommer få många olika perspektiv på temat bemötande och mångspråk. Hur bemöter man någon på bästa sätt som inte talar svenska eller som har ett funktionshinder eller som är ovan att vara på ett bibliotek? Hur gör man på det lilla biblioteket som i Säter jämfört med de mellanstora biblioteken i Borlänge och Ludvika?

Borlänge

Borlänge kommun består av över 50 000 trevliga invånare. Kommunens vision är attborlange Borlänge ska vara Sveriges trevligaste stad med ett rikt kultur- och näringsliv.

På biblioteket i Borlänge har de länge jobbat med mångspråk och det finns en språkguide som aktivt jobbar med att nå nyanlända.  Vi kommer få höra om hans arbete. På biblioteket finns även en sagogrotta med en väl utvecklad sagostundsverksamhet som vi kommer att få uppleva.

bomoBOMO – Borlänge Modern

Vi får en visning av BOMO – Borlänge Modern – som är en regional konsthall och mötesplats. BOMO har en bred programverksamhet och välkomnar särskilt barn och unga som besökare och medskapare i samarbete med ANODA Ung Konst Dalarna.  Aktuell utställning under vårt besök: Chun Lee Wang Gurt Undefined Territories.
Läs mer om verksamheten på BOMO:s hemsida: http://borlangemodern.se/

Författarkväll – Mats Strandberg

På kvällen bjuder vi på ett författarbesök på Borlänge bibliotek. Vi får lyssna till ett samtal med författaren Mats Strandberg om utanförskap och hur det temat går igen i hans böcker – Engelsforstrilogin, Färjan och barnböckerna om Frank Steen.

cirkeln  matsstrandberg
Fotograf: Henric Lindsten

Säter

I Säter hittar du lugnet i tillvaron. Säter är en kommun med ca 11 000 invånare och av dessa bor ca 6000 i Säter. Staden har en gammal stadskärna från 1642 med en charmig blandning av låga knuttimrade uthuslängor och borgarhus.

sater

Säter är ett mindre bibliotek och vi får höra om deras verksamhet och hur de jobbat med mångspråk med bland annat språkcafé och låna en språkvän. De har även jobbat mycket med medieplanering och gått från att ha det trångt i hyllorna till väldigt luftigt och fint. Man har även anställt en MIK-bibliotekarie som kommer jobba aktivt med MIK. Vi kommer få en inblick i deras vision med MIK.

Ludvika

Ludvika är en del av Dalarna och Bergslagen, ett område som präglats av bergsbruket. Koppar, silver och framför allt järnmalmen var en förutsättning för att människor skulle bosätta sig här. Ludvika kommun har ca 26 500 invånare av dessa bor ca 14 500 invånare i Ludvika.

ludvika

Vi besöker Ludvika bibliotek och får höra hur de har arbetat med bemötande i en process i Dela Läslustprojektet. De har bland annat använt sig av mystery shoppers och månadens utmaning. Ni kan läsa mer om processen här: https://delalaslust.files.wordpress.com/2016/06/dela-lc3a4slust-ludvika.pdf

Ludvika har jobbat mycket med biblioteksrummet då de har fått tänka till lite extra för att möjliggöra både plats för samtal och en tystare del av biblioteket. Vi får höra om deras arbete med detta.

Ludvika fick en stor del av statens migrationspengar till projektledare och inköp av media och de kommer att berätta mer hur de har använt pengarna.

Praktikaliteter

Resan pågår 3-4 april. Resan utgår från Borlänge. Ankomst till Borlänge vid lunch den 3 april och hemresa på eftermiddagen den 4 april.

Resor och boende betalas av projektet. Måltider bekostas av traktamente från arbetsgivaren.

Det finns 16 platser på resan. Resan är öppen för alla folkbiblioteksmedarbetare, men det är upp till cheferna på kommunnivå att besluta vilka som söker. Vid fler sökanden än tillgängliga platser görs ett urval av projektteamet.

Reseledare: Linda Sävhammar och Anna-Lena Ittner-Sandström, Länsbibliotek Dalarna

Anmälan

Sista anmälan 24 februari 2017.
Anmäl dig med formuläret på denna länk: http://ow.ly/RzIG307TYQ7

Vid frågor kontakta:
Linda Sävhammar på linda.savhammar@falun.se  eller  023-861 23
Anna-Lena Ittner-Sandström anna-lena.ittner.sandstrom@falun.se  023-861 25

Välkommen med din anmälan!

Dela Läslust är ett projekt om läsfrämjande och litteraturförmedling på folkbiblioteken i fyra län: Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Värmland. Projektet delfinansieras av Statens Kulturråd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s