Kanini – de yngsta barnens bibliotek!

untitled28   Vi hade förmånen att vara bland de första besökarna på Malmö stadsbiblioteks nya avdelning Kanini, tänkt för barn 0-8 år. De har bara haft öppet i två månader när vi får ta av oss skorna och komma in i ”bokskogen”. Personalen berättar att Kanini är mer än en miljö att upptäcka. Det är ett projekt som pågått i över tre år och handlar om ett nytt sätt för dem att arbeta med de minsta barnens berättande, läsande, skapande och upptäckande. Och det märks! Alla rummen är olika, och med olika färgsättning beroende på om du befinner dig i Gryningen eller Gläntan. Tanken är att omfamna barnens upptäckarglädje som att klättra upp, krypa in och mysa. Barnen har själva på olika sätt fått vara med och önska, får vi veta. Även föräldrar har ingått i en brukarundersökning. Sedan har de olika önskemålen utvecklats och kompletterats med forskning, experiment, utveckling och för personalen många timmars arbete innan konceptet var framtaget.

Att Kanini varit eftertraktad av Malmöborna är ingen överdrift. Personalen berättar att de en av de första lördagarna haft 2000 besökare – och det enbart med 3 i personalen på plats.

 

untitled18  untitled20

Kanini har bland annat satsat på ett brett programutbud under loven. Och Skaparlördagar för familjen – med tillgång till material och en plats att visa upp sina konstverk!

 

untitled12   untitled14

För föräldrar var det viktigt med praktiska detaljer som barnvagns- och skoförvaring. Ett kök var också högprioriterat. Och gärna ett ställe att äta medhavd picknick.

 

untitled25      untitled2

När barnen fick önska helt fritt så skulle det finnas en ”magisk skog,  trädkojor och en massa härliga krypin”!

 

sagogrottan-kanini

I Sagogrottan har man sagostunder på många olika språk: albanska, bosniska, kroatiska, spanska, kinesiska, serbiska, pashto, persiska med flera …

 

untitled34

 

Krumelurmaskinen i Skaparverkstan fungerar så här:  Rita en Krumelur. Klipp ut den. Lägg den i ”magen” på roboten. Tryck på knappen två gånger – så dyker Din Krumelur upp på väggen i Bokskogen (för dagen var Bokskogen ur funktion…)!

 

 

untitled6    untitled8

Mjuka heltäckningsmattor är skönt att både gå och krypa på. Observera att bilden till höger INTE är en plats för ”bebisar”, utan en vulkankrater (!)

 

untitled30  Vi lämnar Kanini genom en ”portal” och hamnar ute bland de förvaringsskåp som man kan låna under sitt besök. Men det är inte vilka skåp som helst; de rymmer olika ljudupplevelser! Och vi provar flera av dem med stor förtjusning, tillsammans med några barn på besök, innan vi tar på oss skorna och lämnar Kanin för denna gång.

 

/Eva Norrbelius Coleman, Sandvikens folkbibliotek & Anna Sofia Perotti, Uppsala Stadsbibliotek

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s