Experiementlusta och lyhördhet i Rosengård

Det som främst imponerade mig med rosengårds bibliotek var hur många aktiviteter de kontinuerligt erbjuder sina besökare, och även det engagemang deltagarna visar för dem.

Personalen på rosengårds bibliotek menar att nyckeln till ett högt deltagande är att interagera med besökarna och lyssna till deras önskemål. Att fortsätta med en aktivitet som inte lockar många deltagare, säger de, är onödigt. Då är det bättre att avsluta den aktiviteten och gå vidare med nya projekt som besökarna är mer intresserade av.

En annan komponent som är viktig för att aktiviteterna ska fungera är engagemanget från deras volontärer. Många av aktiviteterna styrs nästan helt av volontärerna, som alla sitter på den kompetens nödvändig för de specifika aktiviteterna. Bland annat har man volontärer specialiserade inom fysik och matematik för att kunna erbjuda läxhjälp i dessa ämnen på biblioteket. Man har även flerspråkiga volontärer som hjälper till vid språkcaféerna.

Rosengårds bibliotek är ett föredömligt exempel på en inkluderande verksamhet som bidrar till att hjälpa människor som söker att passa in i ett nytt samhälle, samtidigt som det fungerar som ett offentligt vardagsrum för de som söker sällskap och umgänge.

Jonna Stenlund
Andersbergs bibliotek
Gävle

En tanke på “Experiementlusta och lyhördhet i Rosengård

  1. Ja, man kan inte annat än beundra personalens engagemang – inte minst gäller det hur man tagit emot alla nytillkomna flyktingar. Inställningen har varit att ge trygghet och hopp, något som behövs när man flytt från krig med svåra upplevelser bakom sig.
    Man har lagt stor vikt vid bemötandet – att välkomna besökarna på ett personligt sätt, gärna lägga namn på minnet. man har velat ha en dialog – vad behöver ni?
    Att inte bara ta emot utan också tillföra något i det nya hemlandet är viktigt för många. Det har man kunnat göra bl.a. genom språkcaféer där man lär ut arabiska och i projektet ” Språkvän Rosengård” där man byter språk med varandra.
    Man behöver ha roligt också! Man har haft en verkstad ” recycling ”av återvunnet material. Sen har det varit auktion och en avslutande fest med mat från deltagarnas hemländer, musik och dans, uppskattat av både gamla och nya svenskar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s