Ett bibliotek, är ett bibliotek, är ett bibliotek

Våra reflektioner från ett studiebesök på Garaget i Malmö.

Vi har alla en mental bild av biblioteket. Inte minst vi som arbetar där. Vi vet ju att biblioteket idag kanske får låta lite mer nu än förr, som inbjuder till pyssel (nej skapande ska man säga, förlåt Gustav) som ska vara en mötesplats, ett vardagsrum, en samhällsbärare. Och så alla dessa böcker…

På Garaget har man inte så mycket böcker. 4 000 titlar närmare bestämt. På hjulförsedda hyllor, lätt att dra undan. Med en möblering som ser ut att komma från Myrorna. Kanske den lite röriga ”Myrorna-känslan” gör att fler kan känna att det är deras ställe och inte behöver vara rädda/respektfulla?

hyllorhjul

Bokhyllor på hjul

 

Området där Garaget ligger har hög arbetslöshet, låga inkomster och hög kriminalitet. Garaget fyller en viktig roll i området där alla känner sig välkomna, inkluderade och delaktiga. Verksamheten bygger man utifrån områdets besökare och deras önskemål.  Ingen grupp har tagit över utan det är en blandning av föräldralediga, SFI, studenter, arbetslösa, vuxna och barn. Att man är lyhörd till besökarna märks också på att man gjort om lokalen efter önskemål. Som Gustav sa: ”Gör man vad folk vill ha så kommer de tillbaka och då behöver man inte prioritera nya besökare. De kommer ändå.”

ekocafe

Garagets ekocafé

 

Kaféet är förutom medieutlåningen en grundverksamhet på Garaget. Det som säljs är ekologiskt, fairtrade och närbakat. Men man får även ta med egen mat, och låna micro, tallrik & bestick! För att alla besökare ska få fika, även om man inte har råd att handla på plats…

hyraspel

 

Förutom vanliga medier kan man låna hem spel och verktyg. Även kläder har tidigare lånats ut. Detta speglar också hur man är lyhörd till invånarnas och områdets behov och önskemål snarare än att vara ett traditionellt bibliotek…

 

 

 

 

Den kreativa verkstaden är den tredje grundverksamheten på Garaget. Vill man skapa något i kreativa verkstaden får man låna en nyckel till skåpet där material finns, och när man är färdig städar man efter sig och lämnar tillbaka nyckeln. Besökarna värdesätter detta och det fungerar bra. Eget ansvar får människor att växa och känna sig betydelsefulla. Det finns också trivselregler som ska följas och om man inte sköter sig får man en tillsägelse. Händer det igen blir man avstängd en dag och i sämsta fall en vecka. Man kontaktar också skola, fritidsgård och föräldrar. Alla bibliotek kanske kan bli bättre på är att sätta upp trivselregler? Biblioteken är ju en offentlig plats där alla är välkomna och därför kan det vara så att man generellt har svårt för att ”stänga ute” någon genom regler.

 

kreativ

Kreativ verkstad med de låsta skåpen

 

En sak vi reflekterade över på alla de tre bibliotek vi besökte i Malmö var att det inte ”bara” är bibliotekarier samt assistenter anställda på biblioteken, utan även andra yrkesgrupper.

Detta gäller även i högsta grad Garaget, där de anställda har olika bakgrund – några bibliotekarier, en utvecklingssekreterare, en vaktmästare, cafépersonal och samhällsvägledare. På så sätt kan man erbjuda sammhällsvägledning på Garaget som ytterligare en verksamhet.

gustav

Gustav Ekman berättar för oss om Garagets verksamhet

 

Sist men inte minst erbjuder man även läxhjälp och språkkafé, detta med hjälp av volontärer. Samarbeten av alla de slag är en viktig del av Garagets verksamheter.

Utanför öppettider lånar man kostnadsfritt ut lokalen till vem som helst så länge man har en tanke med sitt arrangemang. Man tar emot aktörer som vill nå ut och Garaget hjälper till med marknadsföring om någon vill starta något. Lokalen tillhör inte bara biblioteket, utan alla som behöver använda den.

garaget

Tack Gustav och Garaget för all inspiration

 

Vi har alla en mental bild av biblioteket. Inte minst vi som arbetar där. Men har vi inte idag, mer än någonsin, ett bibliotek i förändring?

Kanske är det viktigt att man har anställda med olika kompetenser på ett bibliotek förutom bibliotekarier? Det behövs pedagoger, samhällsvetare, kulturvetare m.fl. för att kunna tillmötesgå alla besökare och utveckla verksamheten. Med de ökade behoven i dagens samhälle förändras också bibliotekens roll. Bokförvaringen, som blev ett vardagsrum, som blev en samhällsbärare. Biblioteket som blev för alla.

Hälsningar Anna-Karin Styf, Ann-Christine Andersson, Frida Näsman, Kerstin Olsson, Anna-klara Ehn-Ericson samt Birgitta Sandqvist-Andersson

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s