Möjliggörare, inte pekpinnar!

En fantastiskt välplanerad, rolig och intressant studieresa! Som gav många nya tankar kring vilken attityd vi som arbetar på bibliotek förmedlar. Det var nog det som gjorde starkast intryck på oss. Att alla människor verkligen är välkomna till Malmös bibliotek. Det syns i miljöerna, det hörs hos personalen, det är liksom det som kommuniceras ut. Och detta gäller för alla tre biblioteken vi besökte.

Ett exempel på det här med attityden är att när det uppstår problem (i kontakten med människor) så löser man dem. Man skapar inte en regel, utan man är flexibel och välkomnande. ”Får man använda USB på Lärcentrums datorer, fast det då kan bli virus?” ”Javisst, då får vi lösa det!”.

På biblioteken i Malmö är man möjliggörare, inte de som står med pekpinnar.

Vi gillar också Malmöbibliotekens och Malmö stads arbete med social hållbarhet, att man tar ansvar för att utjämna skillnader mellan människor. Det märks konkret i verksamheten. Tankarna och det nya projektet på Malmö stadsbibliotek kring yttrandejämlikhet är också spännande och nytt för oss.

Att barn & unga är en prioriterad målgrupp, märks genom hela organisationen på alla biblioteken – det var en fröjd att se och det vill vi förverkliga också hos oss 🙂

Katarina Bjelvenmark och Matilda Böwes på Leksands bibliotek

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s